Bathory växer fram

Bathory växer fram

En annan grupp som kom att definiera death metal var Orlando’s Mantas som hade börjat skriva musik redan 1983. Den gruppen startades av vännerna Barney Lee och Frederick DeLillo och inom bara ett par veckor skulle gitarristen Chuk Schuldiner ansluta sig till gruppen.

De har berättat i intervjuer efteråt att deras uppdrag var att kombinera de mest brutala riffen de kunde föreställa sig. Vad som var gemensamt för de här grupperna var att de ännu inte hade utvecklat en stil som var särskilt likt den av Venoms. Och även om de hade gjort sina låtar lite långsammare och skruvat ner volymen lite så hade de fortfarande en lång väg kvar innan de blev lika populära som Venom.

Albumet Reign & terror

Under oktober 1984 spelade Manta in sin första riktiga demo under namnet Reign och Terror, och trots att deras musik inte var särskilt mycket mer en annorlunda typ av speed metal, så kände de ändå att det var nödvändigt för dem att försöka passa in i den nya genren. Vid nyårsafton gjorde de deras första spelning tillsammans med Nasty Savage. Deras uppträdande blev inspelat av en person i publiken som sedan skickades till ett lokalt skivbolag. Det tog inte lång tid innan de fick sitt första skivkontrakt. Deras demo var också banbrytande för tiden. Vid den här tiden hade Chuck Schuldiner tagit den kreativa kontrollen över gruppen vilket ledde till flera olika kontroverser under de kommande åren.

Svenska gruppen Bathory

1983 var Sverige ett lugnt och stilla land när det kom till musik. Grupperna som dominerade radiolistan bestod av popgrupper som Gyllene Tider, Freestyle och Noice. De få metalbanden som var aktiva var framför allt grupper som Europa och Treat, eller marginaliserade hårdrocksgrupper som Heavy Load och Gotham City. Den extrema musiken som producerades i Sverige var från grupper som Asocial, Anti Cimex och Mob 47, men de var okända för den breda massan. Kort så fanns det ingenting när det gällde metal i Sverige. Men så från ingenstans växte gruppen Bathory fram. Bathory är utan tvekan den viktigaste gruppen och mest inflytelserika gruppen när det kommer till svensk metal. Under deras karriär skulle Bathory förändra ansiktet av metal i Sverige. De var en pelare för all metalmusik som kom från den svenska metalscenen och var förmodligen den största inspirationen för den norska black metal-rörelsen under 90-talet.

Historian om Bathory

Kort kan Bathory sammanfattas som ett en-mans-projekt av den anonyma sångaren/gitarristen Quorthon. Quorthon var som tonåring en person som inte riktigt passade in någonstans. Och han har själv berättat i en intervju att han blev räddad av punkrörelsen under 80-talet. Så under de första åren av 80-talet spenderade han i olika punkgrupper. Vid den tiden var metal-scenen i princip obefintlig i Sverige. Men punken i Sverige fick fler och fler grupper att vilja likna Black Sabbath och Motörhead. Quorthon bestämde sig snart att kombinera de olika stilarna men med skillnaden att vara mer brutal än de två. Inom sin tid bestämde han sig för att skriva en annons i en rocktidning där han letade efter en gitarrist och en trummare som kunde spela med honom i ett band. Och vid slutet av 1983 hittade han en trummare vid namn Jonas Åkerlund och en gitarrist vid namn Fredrick som följde med på hans idéer. Ett par veckor senare föddes Bathory och de möttes ofta vid Musikbörsen på Kungsholmen varifrån de gick till deras replokal.


© 2021 Mestrock