Death metal i Sverige

Death metal, dödsmetall på svenska, är en extrem subgenre till heavy metal. Denna genren uppstod på 80-talet i USA genom grupper som Slayer, Venom och Kreator och byggde på black metal och thrash metal. Under sena 80-talet, tidiga 90-talet, kom musikstilen till Europa och då särskilt Sverige och Storbritannien.

I Sverige är subgenren melodisk, även kallad melodeath,världsledande och det finns även genrerna teknisk och brutal death metal. Just genren melodisk innehåller mycket melodier som kombineras med element från death metal, det vill säga en kombination av traditionell skönsång och growl och instrumentet keyboard används ofta, vilket nästan inte förekommer alls annars inom death metal. Den är oftast i orena och långsammare versioner. Globalt förknippar man denna stil med Sverige och den har utvecklats mest av genrerna. De svenska death metal grupperna grundades ur punkrock och då framför allt av käng- hardcorepunk. Göteborg har för death metal-världen blivit känt som ”Göteborgs-döds” och Stockholm för sin råa death metal-scen. I början av 90-talet kom den första vågen i Sverige av de två death metal-scenerna i just Stockholm och Göteborg. Det extremt tunga gitarrljudet buzzsaw, eller Sunlight-ljudet som döptes efter Tomas Skogsberg/Studio Sunlight användes av flera svenska grupper och förknippas till stor del med Stockholmsscenen. Stockholm och Sverige gjordes, mycket tack vare detta, världsledande inom death metal. Även Tampa i Florida är världsledande i den här genren.Tape trading är ett fenomen som uppstod i och med death metal. Det innebar att freaksen skickade demokassetter och liveinspelningar över hela världen, vilket gjorde att man kunde komma åt den senaste av death metal.

Svenska toppartister inom death metal

Dismember – var ett av Sveriges, inom death metal-genren, absolut största band.

Entombed – bildades år 1989 ur bandet Nihilist och var en av de första death metal-banden i Skandinavien.

Grave – bildades år 1986 i Visby och de lade tillsammans med banden ovan grunden för den svenska death metal-scenen.

Bloodbath – startade i Stockholm år 1999, mest på skoj, men de bestämde sig för att satsa fullt ut och ett flertal skivbolag blev intresserade.

Hypocrisy – bildades år 1990 och är ett melodiskt death metal-band.

Vomitory – bildades år 1989, men första albumet släpptes inte förrän 1996.

Carnage – startade år 1988 som Sveriges troligtvis första grindcore-band, men splittrades redan i början av 90-talet.

At the Gates – ett melodiskt death metal-band som bildades år 1990 i Göteborg och har haft stor betydelse, tillsammans med In Flames och Dark Tranquillity, för svenska utvecklingen av death metal och det som senare kom att kallas för ”The Gothenburg Sound”.

Nihilist – ett svenskt thrash/death metal-band som senare gjorde sig kända under tidigare nämnda namnet Entombed.

Arch Enemy – ett melodiskt death metal-band som grundades år 1996 och är ett av Sveriges större death metal-band.

Amon Amarth – bildades år 1992 och är ett melodiskt death metal-band.

Edge of Sanity – bildades år 1989 som band, men sedan år 2003 är det ett enmansband bestående av Dan Swanö.

Dark Tranquillity – ett melodiskt death metal-band som grundades år 1989 i Göteborg och anses vara ett av banden som grundade melodisk death metal.

Lämna en kommentar