Death metal som rörelse

Death metal som rörelse

Det som började med en viskning, växte snart att bli en hel rörelse. Snart började Sverige producera allt fler nya band som influerade genren. Till exempel At the Gates och Dissection. Sverige blev snart synonymt med originalitet och kvalitet. De svenska grupperna kom ofta med en annan stil än de i USA och i resterande Europa.

Venom banade vägen

När det kommer till utvecklingen av metal i världen så finns det en enkel tidslinje att följa. Det började med Black Sabbath. Sedan växte grupper som Judas Priest och Mötörhead fram. De här tre grupperna lade grunden för det brittiska bandet Venom i början av 80-talet, och det går inte att förbise hur viktig den gruppen var för utvecklingen av genren. Deras första två album: Welcome to Hell och Black Metal, var en skildring av hur långt man kan komma med en ny image, rå musik och en bra röst. Venom banade vägen för alla tre genren som skulle växa fram ut metal-genren. Trash metal, black meta och death metal.

Trash metal i USA

Trash Metal startade i USA med gruppersom Metallica, Exodus, Anthrax och Slayer.. San Francisco blev snart centret för den rörelsen och den traditionella stilen av trash metal kommer ursprungligen från området Thrash i San Francisco. Den här genren var i princip en snabbare version av hårdrock. Men det skulle vara i Europa som den här genren slog igenom på allvar. En av de första grupperna som skulle följa Venoms fotspår var ett band från Schweiz som hette Hellhammer. Den här gruppen gjorde sin musik råare än de alternativ som fanns i USA under samma period. 1984 släppte de sitt album Death Metal som blev notoriskt välkänt för originalitet. Under ungefär samma period fanns det tre tyska grupper som också de försökte slå sig in på den internationella scenen. De hette Sodom, Destruction och Kreator som också drog nya gränser för vad som skulle kallas death metal i framtiden. Precis som från albumet Hellhammer kom de här banden att skapa en originell vinkel av sin musik.

Death metal växer

Vid den här tidpunkten hade death metal också kommit att beskriva det svenska bandet Bathory som var relativt nytt. Deras andra album The Return var i princip ett album som tog det ett steg längre än sina föregångare. Andra europeiska grupper skulle inom kort komma att börja kalla sin musik death metal. Till exempel Vader från Polen och Krabathor från Tjeckien. Men för att hitta vad vi idag kallar death metal behöver vi ta oss hela vägen till USA. Som vi tidigare nämnde var det första bandet som skulle komma att definiera genren Venom. Den här gruppen från San Francisco grundades redan 1982 av högstadievännerna Mike Tarrao och Mike Sus. De började omedelbart att skriva aggressiv rock tillsammans.


© 2021 Mestrock