Grave – det bästa från Sverige

Grave – det bästa från Sverige

En av de allra äldsta metal-banden från Sverige är Grave. De slog igenom redan under 80-talet som ett resultat av deras unika stil i kombination med ett fantastiskt sound.

De har sedan dess influerat och inspirerat många nya grupper i Sverige. Men de började faktiskt sin resa under namnet Corpse 1986 och släppte flera demos innan gruppens legendariska debut 1991. Grave – eller Into the Grave – etablerade sig snart som en av death metal-scenens mest framträdande talanger när de började göra spelningar runt om i Europa och USA under 90-talet. När de 1992 släppte albumet You’ll never see, gruppens andra album som fick positiv kritik, visa de upp en starkare förståelse för musiken som helhet med en renare, starkare och ett mer tilltalande sound.

Det första albumet

Tyvärr var det albumet också det första som de producerade utan deras bassist Jonas som lämnade gruppen ett par månader tidigare då han inte gillade livsstilen kring att åka på konserter över hela världen. Efter de misslyckats med att fylla positionen under flera månader gjorde gruppen ett gemensamt beslut att återgå till deras tidigare tremanna uppsättning där gitarristen Jörgen Sandström bytte till bas. Under slutet av 1993 släppte bandet en ny LP med namnet And here I die… Satisfied. De visade upp flera nya låtar i kombination med remixade versioner av deras tidigare låtar. Det här skulle komma att markera ett avslut på deras tidigare karriärer.  

Producerat av Sunlight Studios

Albumet Soulless spelades in under början av 1994 vid Stockholms Sunlight Studios med Tomas Skogsberg som producent. En mer mogen och musikalisk inriktning till skillnad från deras tidigare produktioner mötte deras fans. Soulless kom därför att få deras fans att häpna av förundran samtidigt som de inte kunde släppa hur bra albumet var. Trions hårda arbete hade lönat sig och de tog återigen scenen runt om i världen. Det tog bara ytterligare 2 år innan de släppte ännu ett album. Då kom de tillbaka med ett rått och hänsynslöst sound som påminde deras fans om deras tidigare produktioner. Återigen producerade Skogsberg albumet vid deras Sunlight-studi. Albumet kom också att bana väg för sångaren Ola Lindgrens debut i gruppen som tog över efter Sandström. Med albumet visade de att de inte har kastat in handduken för dåtidens trender kring mjukare rock.

En lång paus

Efter deras turné tog gruppen en lång paus fram tills 1999 då de bestämde att återigen spela tillsammans. Men det gick inte särskilt fort för dem efter de hade börjat spela tillsammans igen. Det var först då de fick tillbaka deras gamla basist Jonas Törndal tillbaka i gruppen som det började hända saker. Gruppen spelade snart sitt första gig på över 5 år i Stockholm vid Hardrock Café. Och efter spelningen följde flera spelningar runt om i Sverige och Europa. Det är svårt att ta någonting ifrån deras enorma succé som pionjärer och banbrytare inom svensk metal under de gyllene åren vid slutet av 80-talet och början av 90-talet. Och vi hoppas än idag att de ska börja spela in ny musik en dag.


© 2021 Mestrock