Hard rock festivaler i Europa

Hårdrocken har varit en oerhört framgångsrik musikstil sedan tidigt 70-tal. Med pionjärer som Black Sabbath, Deep Purple och Led Zeppelin så blev genren snabbt en av de största bland ungdomar världen över.

Även om de flesta stora banden kunde turnera och fylla arenor själva så blev snabbt festivaler runt om i Europa ett sätt att se alla sina favoritband på ett ställe och ha kul med vänner. Under 90-talets grunge-era så hade hårdrocken en allt svårare tillvaro men sedan början på 2000-talet så har musiken fått en comeback och de gamla banden spelar numera inför stora fanskaror varje festivalsommar. En av de festivaler som stadigt ökat sedan 90-talet är svenska Sweden Rock Festival. De har varit så framgångsrika att de numera även driver en tidning, Sweden Rock Magazine samt en merchandiseshop online.

Sverige

Sverige har alltid varit ett populärt land för hårdrock. Det är alltså inte så konstigt att det finns några riktigt bra festivaler även här. Den absolut största är utan tvekan Sweden Rock Festival. Den är inte bara störst i genren utan även en av de största totalt. Festivalen grundades i betydligt mindre skala som Sommarfestivalen på tidigt 90-tal och band som klassiska Nazareth och Wishbone Ash kunde ses där då. Den utvecklades till Karlshamn Rock Festival och flyttade till Norje från att tidigare varit i Olofström. På slutet av 90-talet så bytte de åter igen namn till det nuvarande Sweden Rock. Festivalen har en relativ stor bredd men är ändå mest känd för att ta dit de klassiska stora hårdrocksbanden. I praktiken så har mer eller mindre alla turnerande hårdrocksakter varit där. Alice Cooper, Aerosmith, Black Sabbath, Guns n’ Roses samt Joan Jett tillhör storheter som varit där och spelat.

Det finns självklart även andra hårdrocksfestivaler i Sverige. En mindre festival som snart firar femårsjubileum är Gefle Metal Festival i Gävle. Den festivalen är främst för de mörkare och tyngre banden.

England

I England fanns en av de mest klassiska och tidigaste hårdrocksfestivalerna, nämligen Monsters of Rock vid Donnington. Den startade redan 1980 med band som Rainbow, Judas Priest och Scorpions. Efter tid så växte den och mot slutet av 80-talet så var den en institution inom hårdrocken där alla ville spela och där publiken kunde vara så stor som uppåt 100 000 personer. Flera band har även släppt livealbum inspelade på just Donnington, såsom Iron Maiden och AC/DC. Festivalen hölls för sista gången 1996 med Kiss och Ozzy Osbourne som främsta dragplåster. Namnet Monsters of Rock finns fortfarande både i England och utanför men själva festivalen levde främst vidare i uppföljaren Download Festival som drog igång 2003. Denna festivalen är något bredare i sin musiksmak och mer än bara klassisk hårdrock får plats.

Övriga Europa

Den största festivalen ligger dock i Tyskland och heter Wacken Open Air. Festivalen tar sitt namn från staden där den hålls och den startade redan 1990. När den startade kom endast 800 personer vilket kan jämföras med att den numera drar cirka 80 000 personer varje år. Även Wacken har blivit en populär plats för band att spela in ett livealbum eller DVD inför stor publik.

Copenhell: Nordens Mäktigaste Metalfestival

Copenhell är en årlig heavy metal- och hårdrocksfestival som äger rum i Köpenhamn, Danmark. Festivalen grundades 2010 med målet att erbjuda en unik upplevelse för metalfans i Norden och Europa. Med sin imponerande lineup av både etablerade stjärnor och lovande nya akter, lockar Copenhell tusentals besökare varje år.

Platsen på Refshaleøen ger festivalen en spektakulär utsikt över Köpenhamns skyline och skapar en magisk atmosfär när scenerna badas i sken av eld och ljus. Copenhell är inte bara känd för sin musik, utan också för den inklusiva och trygga miljön som skapats för besökarna.

Om du är en metalfantast, missa inte chansen att uppleva Copenhell 2023 – en festival som har erövrat hjärtan och själar hos fans över hela världen!

Lämna en kommentar