Hårdrock internationellt

Vad är internationell hårdrock egentligen? Syftet med denna artikel är att redogöra för musikgenren mer på djupet. Heavy metall eller hårdrock, en rockmusikgenre som inkluderar en grupp relaterade stilar som är intensiva, hårda och kraftfulla. Det ”aggressiva” ljudet som kommer ur den coola elgitarren är utan tvekan det mest kommersiellt framgångsrika rockljudet på marknaden.

Den första metronomen kunde bara producera 100 beats per minut. Även om ursprunget till termen hårdrock i stor utsträckning tillskrivs till författaren William Burroughs, kommer dess härstamning från långt tillbaka på 1800-talet, när det hänvisade till allmän makt. Det har också använts för att klassificera vissa element eller föreningar, som i uttrycket tungmetallförgiftning, därav Heavy Metall. Heavy metal dök upp i texterna till Steppenwolfs “Born to be Wild” (1968), och i början av 1970-talet använde rockkritikerna den för att hänvisa till en specifik musikstil.

Lång historik

I mitten av 1960-talet har brittiska band som Cream, the Yardbirds och Jeff Beck Group, tillsammans med Jimi Hendrix, generellt sett fått de tyngre trummorna, basen och förvrängda gitarrljud att särskilja hårdrock från annan bluesbaserad rock. Det nya ljudet kodifierades på 1970-talet av Led Zeppelin, Deep Purple och Black Sabbath med Led Zeppelin II, Deep Purple in Rock respektive Paranoid, som innehöll tunga riff, förvrängda “power-ackord”, mystiska texter, gitarr- och trumsolon och sångstilar som sträckte sig från Zeppelins Robert Plant till sabbats Ozzy Osbourne.

Heavy Metalls popularitet sjönk under discoåren i slutet av 1970-talet, men blev mer framgångsrikt än någonsin på 1980-talet när Def Leppard, Iron Maiden och Saxon ledde ”den nya vågen av brittisk heavy metall” som tillsammans med influenser av Eddie Van Halens häpnadsväckande gitarrvirtuositet, återupplivade genren. En våg av “glam” -metall, med band som Mötley Crüe och Ratt, kom från Los Angeles från början cirka 1983; Poison, Guns N ‘Roses och hundratals andra band flyttade sedan till Los Angeles i hopp om att få avtal.

Men hårdrocken hade hunnit bli ett världsomspännande fenomen i både antalet fan och produktionstakt och kända grupper som Scorpions och andra band i Japan samt Skandinavien, etablerade sig. Det viktigaste musikaliska inflytandet under årtiondet var anpassningen av ackordprocesser, figuration från barockmodeller, särskilt Bach och Vivaldi, till heavy metall.

Begreppet

Heavy metall fragmenterade i subgenrer (som lite metall, death metall och till och med kristen metall) på 1980-talet. En mindre undergroundstil med hårdare stilar utvecklades i motsats till den mer poporienterade metallen som Bon Jovi, Whitesnake och glambanden; Metallica, Megadeth, Anthrax och Slayer var banbrytande av så kallad thrash metall, utmärkta av sina snabba tempon, hårda vokal- och gitarrklang, aggressivitet och kritiska eller sarkastiska texter. De mer allmänt populära stilarna av Heavy metall tog praktiskt taget över massan av populärmusik i slutet av 1980-talet, men genren kollapsade runt decenniet; band som Guns N ‘Roses och Nirvana drog in fans från olika riktningar. Under 1990-talet upplevde många stjärnor från tidigare årtionden, såsom Van Halen, Metallica och Osbourne, fortsatt framgång tillsammans med nyare grupper som Soundgarden, men namnet heavy metall användes mindre ofta för att marknadsföra dessa grupper.

Lämna en kommentar