När metal kom till Sverige

När metal kom till Sverige

När Death Metal etablerade sig som genre under 90-talet blev snart två platser i världen de två centrumen för metal-musiken i världen. Det ena var i USA, och framför allt i Florida, där grupper som Morbid Angel, Death, Massacre och Decide spelade.

Det här kanske inte kommer som en förvåning då de har en lång tradition av metalmusik. Men det andra centrumet var Sverige och vår huvudstad Stockholm. Från Stockholm kom fantastiska grupper som Entombed, Tiamat, Therion,Unleashed, Afflicted och Dismember. Men hur kunde ett sådant litet land i norra Europa bli så dominant i den här genren? Det finns inga enkla svar.

Hur började det hela

Men det finns några punkter som kan sätta ljus på den här frågan. Sedan 1980-talet har Sverige varit ett av de länderna med flest Metal-band per capita. Det beror förmodligen inte på att metal är mer populärt i Sverige än i andra länder. Utan har förmodligen något att göra med den sociala struktur som finns i landet. Eftersom Sverige är ett relativt rikt land, har alla som någonsin har velat spela i ett band haft möjlighet att göra så.  Instrument och lokaler att spela i har tillgodosetts av kommunerna runt om i landet. Och i vissa kommuner kan till och med få betalt för att spela runt om i sina hemstäder. Nu gäller inte det här enbart rock, men det faktum att man har de möjligheterna tillgodosedda av sin stat skapar möjligheter som inte finns i andra länder. Vidare finns det många städer i Sverige där du kan hyra lokaler för att spela i till i princip ingen kostnad alls.

Fanns i varje garage

En annan faktor är att svenska städer är förhållandevis små och tråkiga. Göteborg är vår näst största stad med drygt 500 000 invånare. Det betyder att det inte finns särskilt mycket för ungdomarna at göra i dessa städer förutom att starta ett band eller träna någon sport. Så alla dessa band började skaps runt om i landet som ett resultat av detta. Och då de allra flesta startade ett band som ett resultat av att de inte hade någonting annat att göra, så var metal och punk den naturliga vägen att gå. I Avesta, en liten stad i Sverige, fanns det metal överallt. I varje garage, ungdomscenter och skola. Men för många band var det svårt att hitta någonstans att uppträda. Då det finns relativt få pubar, framför allt i mindre städer, och de pubar som fanns tillät aldrig metal-band att spela där, så var det svårt att få en fot in. Men det skulle ta långt in på 80-talet då metal-genren började växa som det blev enklare för grupper att hitta ställen att spela på.

Bathory slår igenom

Innan dess hade det varit grupper som Europe som skrev radiovänliga låtar som hade en chans att slå igenom internationellt. Men sedan hände någonting. Grupperna Black Metal band Bathory och Candelmass slog igenom. Och de blev snart ett levande bevis på att även grupper inom den här genren kunde växa sig starka i Sverige. Och sedan det redan fanns gott om rum att öva i så krävdes det bara några engagerade ungdomar för att starta en helt ny rörelse i Sverige.


© 2021 Mestrock