Rock i Melodifestivalen

Melodifestivalen är en musiktävling som man vanligtvis förknippar med schlager och popmusik, men det har faktiskt förekommit ett antal rockartister som har deltagit genom åren. I den här artikeln kommer vi att ta upp några av de rockers som har valt att ställa upp i den folkkära musiktävlingen.

The Poodles

Rockbandet The Poodles tävlade i Melodifestivalen år 2006. Då gjorde de succé med låten ”Night of passion” och bandet nådde stora framgångar över en natt. De hamnade på fjärdeplatsen i tävlingen och släppte sitt första album ”Metal will stand tall” under samma år. Melodifestivalen blev startskottet på bandets karriär och sedan deras deltagande har de släppt sammanlagt sju studioalbum. Albumet Prisma, som släpptes i början av 2018 stod ut ordentligt från gruppens tidigare album eftersom det är ett coveralbum, där bandet gör sina egna versioner av låtar som ”Dont you worry child” av Swedish house mafia och David Guettas ”Love is gone”. Bandet valde dock att bryta upp i slutet av 2018 och enligt Christian ”Kicken” Lundqvist var beslutet enhälligt.Sedan uppbrottet har flera av medlemmarna valt att arbeta med egna musikprojekt.

Dead by April

Rockgruppen Dead by april intog scenen på Melodifestivalen för första gången 2011, då de gjorde ett kort uppträde tillsammans med Lena Philipsson och framförde en rockvariant av låten ”Dansa i neon”. Under 2012 tävlade Dead by april själva i tävlingen för första gången med låten ”Mystery”. Dock var det osäkert om bandet skulle bli diskvaliciferade eller ej på grund av att deras låt hann spridas på Spotify, vilket ej är tillåtet. Till fansens lycka fick Dead by april fortsätta att medverka i tävlingen och de hamnade till sist på sjunde plats. Dead by april är fortfarande aktiva som band och har släppt flera framgångsrika studioalbum. De har även uppträtt på många stora festivaler som Sweden Rock, Hultsfredsfestivalen och Metaltown. Gruppen har även nått stora framgångar i Usa.

Nicke Borg

Nicke Borg, som de flesta känner igen som sångare i Backyard Babies, ställde upp i Melodifestivalen som soloartist år 2011. Vid den tidpunkten hade Backyard Babies tagit en paus och bandmedlemmarna valde att fokusera på egna musikprojekt. Nicke deltog i melodifestivalen med rockballaden ”Leaving Hem” som tog sig till åttonde plats i finalen. Låten skrevs av Nicke Borg, hans fru Jojo Borg Larsson, Anders Wikström samt Fredrik Thomander. Under 2011 hamnade låten på svensktoppen och enligt sångaren handlar låten om hur det är att ”komma hem på riktigt”. Efter sin medverkan har Nicke hunnit med att arbeta med soloprojektet ”Nicke Borg Hemland”, vara med i radioprogrammet ”Rockklassiker” som programledare samt släppt ny musik och turnerat tillsammans med Backyard Babies. Man kan konstatera att det har varit ett och annat rockband som har valt att pröva lyckan i melodifestivalen, med varierande resultat. Dock verkar rockartisterna vara ett uppskattat och välbehövligt inslag i tävlingen som ofta lockar en hel del röster. Blandningen av de olika musikstilarna och bidragen i Melodifestivalen gör dessutom att tävlingen fortsätter att hålla sig relevant och det är sannolikt en av anledningarna till att den fortsätter att locka så många tittare år efter år.

Lämna en kommentar