Sweden Rock Festival

Ett land som gjort sig internationellt känt som metalmusikens hemfrist huserar såklart också en av de största metalfestivalerna i världen.

Sweden Rock har vuxit stadigt sedan starten 1992 och är kanske den musikfestival som överlevt längst i Sverige. I nuläget är man också Sveriges största festival med närmare 35 000 besökare på årlig basis. Festivalen som arrangeras i utkanten av den blekingska staden Sölvesborg har blivit ett kultfenomen för besökarna, vilka reser från över 50 olika länder varje år för att lyssna på metal av högsta kvalitet. Här blandas de stora legenderna inom olika metalgenres med helt nya band som gör sin första stora spelning. Genom åren har man fått uppleva efterlängtade återföreningar och några exklusiva spelningar som fansen väntat på i många år. Vad som gör Sweden Rock speciellt, enligt både besökarna och arrangörerna, är den gemenskap och öppenhet som råder. Här är alla vänner och alla har ett gemensamt intresse för framför allt metal, men även skinnjackor, slitna jeans och rekordlångt hår.

Från en sommarfestival till renodlad rock

När festivalen först grundades 1992 såg den helt annorlunda ut. Dels arrangerades den först i lilla Olofström, och dels var man ingen renodlad rockfestival. Det hela började som Sommarfestivalen i Olofström, och man bjöd på en bredare blandning av musik, dock med fokus på klassisk rock. Redan året därpå valde man att flytta till det lite större Karlshamn och bytte också namn till Karlshamn Rock Festival. Det var under dessa år som festivalen växte, och riktade sig allt mer mot just rock och metal, två genres som var stora i Sverige under 90-talet. 1998 flyttade man till fältet utanför Sölvesborg, vilken är platsen där festivalen arrangeras än i dag. Innan man bytte namn till just Sweden Rock Festival 1999 hade man lyckats växa och locka till sig stora band som Blue Öyster Cult, Fleetwood Mac, Lynyrd Skynyrd och Black Sabbath. Man hade alltså redan lagt ribban högt.

Mer metal i alla former

Under de senaste två decennierna har festivalen vuxit till maxkapaciteten 35 000 besökare. Större än så vill man inte bli för att behålla den goda stämningen, säkerheten och servicen man kan erbjuda nu. Man har också gått över till att mer och mer presentera hårdsrocksband och metal av många olika genres, och de största dragplåstren som uppträtt på festivalen genom åren är bland andra Guns ’n Roses, Ozzy Osbourne, Iron Maiden, Judas Priest och Aerosmith. I år kan man glädja alla Kiss-fans att bandet gör ett stopp på festivalen i juni, vilket blir deras sista spelning i Sverige någonsin. Det är nämligen dags för Kiss att ta farväl av turnerandet och det här blir deras avsked. Enligt egen utsaga ställer de till med den största scenshowen någonsin, med två timmar av odödliga hits. Här spelar även några av Sveriges mest kända metalband som At the Gates, samt norske legenden Hank Von Hell. Räkna också med nostalgi i form av ZZ Top, komik från Tenacious D samt stenhårda riff från samtliga akter. Vill du upptäcka hur bred genren av hårdrock egentligen är kanske Sweden Rock kan lära dig vad du behöver veta!

Lämna en kommentar