At the Gates

At the Gates är ett svenskt metalband från Göteborg och var en av pionjärerna av det melodiska death metal-soundet. Deras aktiva år varade mellan 1990 till 1996 med ytterligare en turné 2007 innan de återgick bröt upp 2008. Men under 2010 samlades de ännu en gång ihop och har sedan dess fortsatt vara aktiva. De släppte sitt första album på över 19 år i slutet av 2014.

Grundades 1990

Gruppen formades 1990 av medlemmarna från de forna death metal-bandet Grotesque. De spelade in sin första EP – Gardens of Grief – under skivbolaget Dolores övervakning. Deras EP fick producenterna vid skivbolaget Peaceville Recrods att skriva upp dem för ett kontrakt. Samma år släppte de sitt första album: The Red in the Sky is Ours. Efter de hade spelat in sitt andra album: With Fear I Kiss the Burning Darkness, lämnade en av grundarna och gitarristen Alf Svensson gruppen 199 för att följa sin dröm i att arbeta som illustratör. Han kom snart att bli ersatt av den forna House of Usher gitarristen Martin Larsson som bandet hade lärt känna under deras turnéer. Gruppen fortsatte att åka på turné i Europa och filmades även för en Headbangers-special i USA under juli 1994.  

Sin sista turné

Vid slutet av 1994 spelade gruppen in sitt tredje album: Terminal Spirit Disease, vilket blev hyllat som albumet som fick dem att slå igenom till en bredare målgrupp. Gruppen fortsatte att åka på turné under 1995 och släppte under samma period det albumet som kom att definiera dem som en av de ledande metal-grupperna i Sverige: Slaughter of the Soul. Flera dåtida kritiker skrev att det var det mest influerande death metal-albumet under det kommande decenniet. Gruppen fick även ta del av internationell uppmärksamhet som ett resultat av deras album vilket resulterade i en turné i USA så väl som flera inspelade musikvideor. Bröderna Björler lämnade gruppen 1996 vilket resulterade i att de övriga medlemmana ansåg att det skulle vara omöjligt att fortsätta med bandet. Slutligen bröt de upp helt.  

Nya uppträdanden

När gruppen bröt upp under 1996 beslöt sig trummaren Adrian Erlandsson, bassisten Jonas Björler och gitarristen Anders Björler för att forma gruppen The haunted. Tomas Lindberg som vid tiden hade arbetat med flera grupper i genren, bland annat: Skitsystem, Lock up och the Crown. Men det tog inte lång tid innan Erlandsson lämnade gruppen för att ansluta sig till Cradle of Filth. Sedan gick det ett par år. Men 2007 annonserade gruppen att de skulle göra flera spelningar under det kommande året. Det var någonting som togs emot av glädje av flera fans runt om i Europa och Sverige. Och gruppen fortsatte att uppträdda under de kommande åren. Även om de inte släppte några nya album så var mottagandet av deras klassiska låtar positivt. Det har ännu inte släppts några rykten kring om de eventuellt kommer att börja producera ny musik. Men vare sig de gör det eller inte så är vi tacksamma över att de fortfarande – nästan 20 år senare – fortfarande är ute och spelar sin musik.  

Lämna en kommentar