Vad definierar svensk metal?

Många menar att svensk metal-musik kan definieras ur tre ord: blod, eld & död. Men trots att det nu för tiden är en klyscha så är det trots det bästa sättet att förklara det här fenomenet från Sverige som har börjat exportera musik till hela världen.

Vad definierar svensk metal?

För trots att de tre orden är tagna från Bathory och sedan kommit vidare till den svenska befolkningen via satanistiska musiker återstår frågan – hur kom vi hit? Samtidigt som journalister skriver artikel efter artikel om Avicii och hur han fyllde sina arenor, har svensk hårdrock fått människor över hela världen att gunga huvudet till takten. Varför hamnade vi en sån här situation? Hur blev det egentligen så här? Till och med Carl Bildt har ju twittrat om att Sverige länge har varit ledande inom den här genren. Många hävdar att det är det svenska vädret som står till ansvars. Erik Danielsson som skrev musik för Watain skrev tidigare till en amerikansk tidning om hur vi i norr är isolerade – det är kallt, rått, mörkt och det i slutändan leder till att folk dör av just isolation och depression. En annan som håller med om det påståendet är journalisten Sofia Juvel som hävdar att just de grundstenarna i en uppväxt föder den insikten som de tar med sig till sin musik. Insikter som passar perfekt till den här typen av musik som uttrycker sig från dessa metalgrupper.

Mörker och kyla – hur påverkar det oss?

Vi lever i mörker och kyla – men vi älskar sommar och värme. Men självklart finns det de som älskar kylan, omvandlar det till styrka och precis som fågel fenix reser sig ur askan för att skapa ur vad de hatar. Samtidigt finns det en sterotypisk bild av vad svensk metal är. Det är äkta. Rått, hårt, och genuint. Liknelsen till vikingarna är slående. Det hårda, barbariska, råa. Metal hör hemma i SverigeOch kanske är det den traditionen och den bilden av Sverige som fortsätter att skapa nya grupper för varje ny generation som kommer. Och vad som fortsätter att hålla Sverige på en internationell topplista när det kommer till just metalmusik. En av de grupperna är ett par killar från Linköping som formade Ghost. Tillsammans har de återtagit den svenska scenen och visat att vi har grupper som kan konkurrera med Metallica. Men musikerna är anonyma i gruppen – och en av dem berättar att allt startade med Entombed. Vilket därifrån födde nya tankar och idéer som de tog med sig ut i världen.

Två sidor av samma mynt

Han instämmer kring att det är en rolig tanke – om än kanske inte fullt så sann – att det är vårt klimat som formar dessa musiker. Men hur klimatet påverkar vår själ och vår essens – ja, det är det få som kan svara på. Men faktum kvarstår att det är just idén om det svenska som bär oss vidare. Vi åker snålskjuts på vad andra länder föreställer sig hur vi är. För å ena sida. Det kollektiva, den goda ekonomin, förutsättningar för att forma sig ett bra liv. Å andra sidan, det kalla, råa, barska, barbariska, nedstämda och skoningslösa. Vi lever minst sagt i en tid där vi är splittrade.

Lämna en kommentar