The Hives

Sverige hyllas ofta för sin fantastiska musik och trots att vi är ett litet land i norra Europa lyckas vi producera musik som exporteras runt om i världen. Och även inom rockmusiken så kommer det fler nya artister som slår igenom. Ett exempel är The Hives som kommer från Fagersta med en befolkning på blott 12 000 person och ligger drygt 12 mil nordväst om Sverige.

Kortare än vanligt

Deras framträdanden är ofta kortare än vanligt men då de framträder med hög energi så lever minnena ofta kvar längre än vad konserten stannar vid. Den här gruppen slog även igenom i USA där de framträdde nyligen. Ett av deras bästa album är Soundtrack of Our Lives vars sångare Ebbot Lundberg gick igenom framför en publik som levde sig in i deras energi. Simon Ohlsson visade att oavsett var man är född så kan man lära sig skriva musik som tilltalar människor över hela planeten och det var precis vad de gjorde den här kvällen.

Rockens nedgång

Vi vägrar vara en del av rockens nedgång berättade Lundberg i en intervju. Och menade att han alltid har jämfört med hur kristendomen svepte sig igenom Europa och försökte ta sig in i Skandinavien – men då fick vi panik och istället växte eran kring Vikingarna fram istället. Det är typ som – var är rocken? Vi har måste göra någonting. Det var så vi kände. Och därför formade vi ett band. Ingen av medlemmarna i gruppen låter likadant men när de spelar uppe på scenen så arbetar de tillsammans på ett sätt som knyter samman varje instrument de har. För dem framstår det som en ganska konstig grej att komma till USA och spela deras musik för att sedan hyllas för det. De menar att rocken trots allt kommer från USA och att de idag bara kommer tillbaka med vad de en gång lärde sig från musiken som kom från deras land. Men de är glada över det positiva erkännandet de har fått och lovar att göra än bättre musik i framtiden. 

Rocken lever vidare

Men den här gruppen av svenskar är inte de första som firar sina framgångar i USA. New york är något av en smältpunkt när det kommer till rocken idag och genom grupper som the Strokes som släppte sitt debutalbum redan 2001 verkar genren få en återkomst i ett land där pop och hip-hop har tagit över de flesta stora radiokanaler. Men rocken har aldrig dött och rocken kommer aldrig att dö menar de inbitna fansen som väntar på att allt mer musik ska produceras. Det finns helt enkelt något att lyssna på för varje människa på den här planeten vare sig man gillar rock eller någon annan typ av musik. Men att Sverige fortsätter att leverera rockartister är det få som kan förneka men även få som kan förklara. Kanske ligger det i vår tradition och i vårt arv från vikingarna att skapa musik som provocerar, upprör och utmanar normen i samhället utan att göra anspråk på att bli de största som finns.

Lämna en kommentar