Bandet Slipknot

Slipknot är ett amerikanskt hårdrocksband. De tre grundarna spelade trummor, slagverk och bas, vilket kanske inte är så konstigt då mycket av bandets musik fokuserar på denna grund.

De bildade bandet i Des Moines, Iowas mest befolkade stad, i mitten på 90-talet. Gruppen har en image som sticker ut med bland annat masker för ansiktena av skräckfilmstyp. Få artister har sedan Kiss och Alice Coopers dagar gått så in för en mer teatralisk image. Just band som Kiss och Black Sabbath men även mer oortodoxa influenser som industribandet Skinny Puppy och hiphopakten Beastie Boys ligger bakom deras eklektiska musikstil.  De spelar också en för genren relativt aggressiv och kompromisslös hårdrock. Detta har de gemensamt med andra amerikanska akter som Pantera och Machine Head och bland annat dessa anses utgöra en del av heavy metal-fenomenet New Wave of American Heavy Metal. Liksom många andra från 90-talets mitt och in på 2000-talet så bygger deras sound mycket på nedstämda tunga elgitarrer. Till detta så kommer hiphop- och syntinfluenser i form av beats och elektronik. Bandet släpper snart ett nytt album.

Image och kontrovers

Slipknots image är något som utmärker dem från andra band i samma genre. Hela bandet bär fängelseoveraller och olika typer av masker som döljer deras ansikten. Dessutom refererar de till varandra med nummer. Just maskerna kom mera som en slump som sedan utvecklades till en hel image. Maskerna gör dem mer anonyma och de vill därigenom att musiken ska tala för sig själv. Maskerna och overallerna byts ut vid varje albumsläpp.

Bandets ofta mörka texter har lett till kontroverser då det finns personer som vill koppla detta till brott och våld i verkligheten. Detta har de dock tagit avstånd från och anser att ansvaret självklart faller på den som utför något och dennes eventuella psykiska besvär. Dessutom ser de sina texter som positiva i allt väsentligt.

Liveframträdandena med bandet har varit föremål för diskussion då de är erkänt mycket kaotiska. Det har förekommit en mängd mer extrema händelser under åren och bandet har på senare tid lugnat ner sig på grund av risken för stämningar, men även för sin egen hälsas skull.

Historia

Slipknot är kända för att ha så många som nio medlemmar, varav flera sysslar med slagverk. Efter grundandet på mitten av 90-talet så självfinansierade medlemmarna inspelningen av diverse demos för att locka till sig ett skivbolag. Mot slutet av 90-talet så lyckades de och de skrev på för Roadrunner Records. Bandet släppte sitt fösta album 1999 som bland annat innehöll den framgångsrika singeln Wait and Bleed. Albumet har idag sålt över två miljoner exemplar. Ett andra album som hette Iowa kom 2001. Även detta blev mycket framgångsrikt och nådde topp 3 i både USA och Storbritannien. Efter en paus 2002 så fortsatte framgångarna under 2000-talet med två ytterligare album, Vol. 3: (The Subliminal Verses) och All Hope is Gone. Bandet drabbades dock av en tragedi 2010 när medlemmen Paul Gray hittades död i ett hotellrum. Han hade enligt uppgift dött av en oavsiktlig överdos. Bandet återkom med bl.a. konserter och ett samlingsalbum

Lämna en kommentar