Death Metal Bands

Musikgenren death metal har förändrats mycket de senaste årtionden där band som kommer fram idag inte låter exakt lika deras förfäder som började komma fram på 80-talet.

De tidigaste banden som etablerade genren hade generellt olika stilar, även om de alla idag går under death metal genren. Det var under denna period som musiken övergick från heavy metal till death metal och band som Slayer och Napalm Death visade världen vad death metal innebär. Många olika band uppkom under denna period och antalet ökar än idag med nya death metal entusiaster som vill skapa sig själva ett namn.

Banden bakom genren

Death är namnet på det första signerade death metal bandet som satte ribban för genren och lyckades ständigt förnya deras redan innovativa musik. Bandet har utan tvekan influerat många death metal band genom deras råa men samtidigt tekniska låtar. Det var deras album Scream Bloody Gore som radikalt förändrade genren när det släpptes 1987 som anses vara genrens första album, samtidigt att det går att argumentera att Posesseds album Seven Churches var det första då den släpptes före Deaths album. Bandet har haft hela 27 olika medlemmar sedan bandet först grundades 1983 där endast en medlem, Chuck Schuldiner, alltid varit kvar. Chuck Schuldiner var sångare ända fram till bandets upplösning 2001 och spelade även gitarr.

Cannibal Corpse är världens bäst säljande death metal band med två miljoner sålda plattor. Bandet debuterade 1991 med Butchered At Birth och blev snabbt en av genrens mest inflytelserika band. Bandet är känt för sina vassa gitarriff och Alex Websters skicklighet med basen. Med tanke på sångtexternas brutala karaktär har musiken förbjudits i flera länder, bland annat Australien och Nya Zeeland. Slayer har också påverkat genren avsevärt, trots att det räknas in i de stora fyra trash metal banden tillsammans med Metallica, Anthrax och Megadeath.

Morbid Angel debuterade 1989 med albumet Altars of Madness och har blivit imiterat av många fans på grund av deras stora popularitet. Deras musik påverkade genren avsevärt vid etableringen av stilen i slutet på 80-talet. Bandet blev signerade av Earache Records efter deras fjärde album Covenant som är en av de bäst säljande death metal albumen någonsin.

En genre som lever kvar

De band som låg bakom etableringen av stilen death metal är inte alla kvar idag, men intresset för musikstilen är fortfarande högt och nya band dyker hela tiden upp för att utmana sina föregångare. Artificial Name har på senare år skapat sig ett namn inom death metal världen med sina sci-fi inspirerade låtar där sången låter mer utomjordisk än mänsklig.

Horrendous är ett annat band som dykt upp på 2000-talet som lägger stort fokus på genrens rötter i trash och till en viss del traditionell metal i deras musik. Deras stil är komplex samtidigt som deras melodier är slingriga, inte minst på grund av att bandet har flera sångare. Ett annat band som kommit upp är Replacire som sticker ut med sina lågstämda gitarrer och hårda rytmer som till en viss del liknar Cannibal Corpses stil.

Lämna en kommentar