Världens tyngsta metal-band

Sedan metalgenren grundlades i slutet på 1960-talet och i början på 70-talet så har den vuxit till en av de mest populära och inflytelserika musikgenrena.

I början så var metal, eller som det kallades Heavy Metal, ett nedsättande ord. Det sågs som oljud, inte minst av kritiker och föräldrar. Några av de band som var pionjärer på scenen var det även genom att vara tyngst. Hur avgör man då vem som är tyngst? Är det snabbhet, groovet, hur högt man spelar eller kanske den tunga basen? De flesta skulle nog säga att det är en kombination av de alla och man bara vet när ett band är tyngst.

Black Sabbath

Det band som enligt många var det första genuina metalbandet var också ett av de tyngsta. Åtminstone på sin tid. De bildades i Birmingham 1968 och fick snabbt uppmärksamhet och följare med hits som Paranoid och War Pigs. Deras tidiga album är klassiker idag och deras inflytande kan inte överskattas. Det som definierar bandet är i mycket gitarristen Tony Iommis blytunga riff även om sångaren Ozzy Osbourne kanske är den som fått mest genomslag i media. På 80-talet så byttes Ozzy ut mot den tidigare Rainbow sångaren Ronnie James Dio. Tillsammans skapade de vad som idag ses som två riktigt tunga klassiker, Heaven and Hell och Mob Rules. På senare tid har Iommi turnérat med både Osbourne och Dio i olika konstellationer. Än idag så är bandet ett av de mest streamade på Spotify. Bandet avslutade dock sin sista turné någonsin 2017 med att bl.a. spela i Sverige.

Motörhead

Ett band som definitivt kan göra anspråk på titeln, och som ofta kallas the mest högljuda bandet i världen, är engelska Motörhead. Med den karismatiske sångaren Lemmy i spetsen så har bandet varit en föregångare och inspiration till ännu tyngre subgenrer som Speed Metal och Trash Metal. Bandet blandade in punkinfluenser i sin musik och spelade snabbare och hårdare än sina konkurrenter på det sena 70-talet och tidiga 80-talet. Tack vare deras hitlåt Ace of Spades, som nog många känner till, så lyckades dom även en kort tid vara på listorna runt om i världen. De fick kanske aldrig det där stora genombottet hos en bred publik men deras insats som ett av de tyngsta ska inte underskattas. Svensken Mikkey Dee var bandets trummis från 1992 fram tlll slutet 2015.

Metallica

Få kan ha undgått Metallica. De fick sitt definitiva genombrott 1991 med hiten Enter Sandman och har sedan dess gått till att bli kanske det mest framgångsrika metalbandet någonsin. Deras musik var dock betydligt tyngre innan dess med album som Kill ’Em All och Ride the Lightning. De anses vara en del av genren Trash som grundlades på det tidiga 80-talet. Även om de inte är fullt så hårda idag som de var tidigt i karriären så har de behållit tyngden genom sina skivor. De startade som så många andra metalband med en publik främst på undergroundscenen. Albumet Master of Puppets 1986 blev en framgång och sågs också som kanske ett av de tyngsta. Än idag en klassiker.

Lämna en kommentar