Historian om Bathory

Det var faktiskt under ett av deras första rep som de började skoja kring idén av att använda sig av artistnamn när de uppträdde. En av anledningarna till att göra så var för att håna redan etablerade kända band som Europe, vars medlemmar hade namn som Tempest.

Men det var bara efter ett tag som den unga artisten valde Quorthon som hans artistnamn trots att han inledningsvis skojade om att använda namn som Satan eller Black Spade. Namnet för gruppen själv hade Quorthon fundera kring redan ett år tidigare då han besökte London. Väl i the London Dungeon fastnade hans intresse för Elisabeth Bathory som naken låg i sitt badkar fyllt med blod.

Få konserter

Det var under den tidiga perioden av Bathory som de gjorde sina enda offentliga framträdanden. Totalt gjorde de ungefär 8 spelningar runt om i Sverige inför ungefär 30 personer. Och unga som de var, hade de inte så pass duktiga att spela inför en större publik, och då de höll med varandra om vilka låtar de borde göra en cover på så hade de inte särskilt mycket material att spela för sin publik. Jonas och Fredrick uppskattade grupper som Iron Maiden och Judas Priest, medan Quorthon ville vara mer extrem än redan etablerade grupper runt om i världen.

En trög start

Som du kanske kan gissa så gick det inte särskilt bra för dem i början. Under sommaren 1983 åkte Jonas och Fredrick till London och under tiden tog Quorthon in Rickard Bergman och Johan Elvén in i bandet. Så när de två ursprungliga medlemmarna kom tillbaka till Sverige så var gruppen betydligt större. Men de fortsatte att repa tillsamman. Det visade sig kort därefter att gruppen snarare var mer intresserad av att dricka öl än att faktiskt skapa musik. Och snart kände de att deras grupp hade stannat upp, mycket på grund av deras meningsskiljaktigheter i vilken typ av musik de ska producera. De var väldigt nära på att bryta upp under den månaden, men som det kom att visa sig skulle någonting oväntat komma att få dem att hålla ihop.

Sin första demo

Redan 1982 hade Quorthon arbetat deltid i en inspelningsstudio som ett slags arbetsprogram efter han hade gått ut högstadiet. Men den största anledningen till varför han tilläts komma till studion berodde snarare på att hans pappa Börje Forsberg arbetade där. Han fick till en början göra enklare sysslor som att koka kaffe och sortera papper. Men när han sedan bad sin far om ett riktigt deltidsjobb i studion fick han det vid slutet av 1983. Vid den här tiden var Tyfon i processen av att skapa ett samlingsalbum av skandinaviska metal-grupper. Metal hade blivit väldigt populärt i Sverige vid den här tiden. Ett par okända band i kombination med några etablerade grupper sattes ihop för projektet. Men så hände någonting mirakulöst precis innan albumet skulle släppas i början av 1984. Ett av de finländska banden som skulle vara med tackade nej i sista sekunden vilket öppnade upp för en plats på samlingsalbumet.

Lämna en kommentar